معاون اول رئیس جمهور:
آذربایجان غربی میتواند از نظر تجاری استان اول کشور باشد/ نمیتوانیم نسبت به وضعیت و سرنوشت دریاچه ارومیه بی تفاوت باشیم/ دریاچه ارومیه نماد هویتی و بخش مهمی از پیکر ایران است
دکتر اسحاق جهانگیری عصر امروز (پنج شنبه) در جلسه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با تبریک هفته وحدت و میلاد باسعادت پیامبر اسلام (ص) اظهار داشت: استان آذربایجان غربی از طریق ارتباط و همجواری با چهار کشور می تواند محور توسعه خود را تجارت خارجی قرار دهد و از طریق ارتباط با کشورهای آذربایجان، ترکیه، ارمنستان و عراق گام های مؤثری در حوزه تجارت خارجی بردارد.
معاون اول رئیس جمهور همچنین با اشاره به ظرفیت های صنعتی استان آذربایجان غربی و وجود معادن مختلف در این استان خاطرنشان کرد: این استان از نیروی انسانی تحصیل کرده و کارآمد برخوردار است و با سابقه ای که در صنایع هایتک و پیشرفته دارد می تواند در این زمینه نیز سرآمد باشد.
دکتر جهانگیری یکی از ظرفیت های استان آذربایجان غربی را گردشگری عنوان کرد و گفت: ظرفیت های گردشگری استان و توجهات فراوانی که نسبت به دریاچه ارومیه وجود دارد می تواند استان آذربایجان غربی را به یکی از کانون های اصلی گردشگری تبدیل کند.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه آثار زیست محیطی و اقلیمی دریاچه ارومیه در سطح منطقه و کشور اثرگذار است تصریح کرد: نمی توانیم نسبت به سرنوشت و وضعیت دریاچه ارومیه بی تفاوت باشیم.
دکتر جهانگیری افزود: دریاچه ارومیه به یک نماد و شاخص هویتی در کشور تبدیل شده و این دریاچه بخش مهمی از پیکر ایران است و احیاء و زوال آن، احیاء و زوال کشور است و حساسیت های فراوانی نسبت به این دریاچه در میان تک تک آحاد کشور وجود دارد.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: باید تلاش کنیم که وضعیت این دریاچه اطمینان بخش باشد و آینده دریاچه نیز مسیر حیات و احیا را طی کند و به هیچ عنوان نباید سخنی از مرگ دریاچه مطرح گردد.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه نیازمند برنامه ریزی و مدیریت های دقیق است خاطرنشان کرد: کار به این مهمی نیازمند آن است که هم از مطالعات ملی و هم از تجربیات موفق جهانی استفاده شود و باید دقت کنیم که هر تصمیمی که در راستای احیای دریاچه ارومیه اتخاذ بشود مبتنی بر مطالعات ملی و دانش و تجربیات جهانی باشد.
معاون اول رئیس جمهور با قدردانی از اقدامات صورت گرفته در راستای مدیریت و احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: با تغییر و تحولاتی که در بخش توسعه استان آذربایجان غربی ایجاد شده طی بازدیدهای دیروز و امروز جریان توسعه در بخش های مختلف استان به چشم می خورد که این توفیقات نتیجه رویکرد مردم و مسئولین استان است.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اقدامات انجام شده در شش سال گذشته برای احیای دریاچه ارومیه، از عملکرد ستاد احیا و مدیران استان آذربایجان غربی در رفع نگرانی های ایجاد شده قدردانی کرد و گفت: مردم ایران باید بدانند دریاچه ارومیه روز به روز در مسیر بهبود است و آینده خوبی در انتظار آن می باشد لذا باید با قدرت طرح های اجرا شده دنبال شود.
دکتر جهانگیری به کارهای بزرگ انجام شده توسط مهندسان و پیمانکاران کشور در احداث تونل های انتقال آب، ایجاد تسویه خانه ها، صرفه جویی در مصارف کشاورزی استان اشاره کرد و اظهار داشت: امروز تجربه ستاد احیای دریاچه ارومیه مورد درخواست سایر استان ها برای احیای تالاب ها و رودخانه هایی نظیر زاینده رود و کارون بزرگ است. بنابراین باید مصوبات ستاد احیا از سوی مدیریت ملی و استان به طور جدی دنبال شود.
وی در تأمین اعتبار به منظور تکمیل طرح های اجرا شده از سوی ستاد احیا دریاچه ارومیه تاکید و اظهار امیدواری کرد باید تمام طرح های مرتبط تا پایان دولت تدبیر و امید به اتمام برسد.
دکتر جهانگیری با اشاره به اختصاص 3 هزار و 465 میلیارد تومان بودجه برای احیای دریاچه ارومیه گفت: هدف برنامه های دولت حل مشکلات مردم و آینده و توسعه آذربایجان غربی است. ممکن است برخی تصمیمات دشواری هایی ایجاد کند اما قطعاً این اقدامات به دنبال تأمین زندگی مردم منطقه در آینده است.
معاون اول رئیس جمهور از همکاری نیروهای علمی و دانشگاهی کشور در احیای دریاچه ارومیه قدردانی کرد و گفت: درخواستم از همه دانشگاه ها و مؤسسات علمی این است که برای مشکلات زیست محیطی کشور و حل مشکلات تالاب ها و رودخانه ها مطالعات و نظرات خود را در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دهند.
دکتر جهانگیری افزود: استان آذربایجان غربی از هر نظر نماد و جلوه زیبایی همزیستی، همکاری، برادری و پیوند اقوام و مذاهب مختلف است و این تنوع سرمایه بزرگی برای توسعه است که در اختیار مدیریت استان قرار دارد.
وزیر نیرو نیز در این جلسه با بیان اینکه دستاوردهای بزرگی در 4 دهه اخیر در حوزه های مختلف داشته ایم به اقدامات صورت گرفته در راستای احیای دریاچه ارومیه اشاره و خاطرنشان کرد: با مجموعه برنامه ریزی ها و مدیریتی که در چند سال اخیر برای مخازن آب ریز انجام شده 4 میلیارد و 677 میلیون مترمکعب آب تنظیم شده وارد دریاچه ارومیه شده است.
استاندار آذربایجان غربی نیز در این جلسه با بیان اینکه با اقدامات موثر چند سال اخیر در راستای احیاء دریاچه ارومیه، وضعیت دریاچه نسبت به سالهای گذشته بهبود یافته است.
وی با تاکید بر اینکه احیاء دریاچه ارومیه یک ضرورت برای ثبات اکوسیستم شمال غرب کشور محسوب میشود، اظهار امیدواری کرد با همراهی همه دستگاههای اجرایی و تامین اعتبارات مورد نیاز، شاهد بهبود هرچه بیشتر وضعیت دریاچه ارومیه باشیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست هم در این نشست با تاکید بر ضرورت مصوبات هیات دولت برای احیاء دریاچه ارومیه، گفت: اگر این مصوبات اجرا نمی شد وضعیت دریاچه امروز بسیار نامناسب بود.
دکتر کلانتری با اشاره به اینکه تراز کنونی دریاچه ارومیه امروز یک متر بالاتر از سال ۹۳ است، افزود: اقداماتی که طی ۵ سال اخیر در راستای احیاء دریاچه ارومیه انجام شده، اثرات سازنده و موثری در بهبود وضعیت دریاچه داشته است.
همچنین تعدادی از مدیران و نمایندگان مردم استان بطور جداگانه گزارش هایی از اقدامات انجام شده در حوزه انتقال آب از تصفیه خانه های شهرهای همجوار به دریاچه، تکمیل کانال های انتقال آب از سدها و حوزه های آبریز، افزایش سطح زیر کشت گلخانه ای و روش های صرفه جویی در مصرف آب کشاورزان، اقدامات انجام شده به منظور جلوگیری از گسترش گرد و غبار ناشی از مناطق بحرانی دریاچه و نحوه تخصیص بودجه ارائه کردند.