به گزارش روابط عمومی استانداری آذربایجان غربی، پریسا علیلو صبح امروز در آئین رونمایی از سامانه دانشنامه زنان استان با بیان اینکه توسعه همهجانبه و آبادانی، سربلندی و بالندگی ایرانزمین، همواره مرهون تلاشها و رشادتهای زنان و مردان است، اظهار داشت: زنان و مردان ایران اسلامی با وجود تمام محدودیتها، با همت و امید والا از مراحل دشوار تاریخ عبور کردند و نسلهای آگاه و توانمندی را با مهر و همت والا دانایی و توانایی بخشیدند.
وی خاطر نشان کرد: سرزمین ایران با جغرافیایی گسترده و تاریخی پرفرازونشیب به مدد زنان و مردان در حفظ سنتها پایداری کرده و فرهنگ فاخر و تمدن وزین ایران را ماندگار کردند.
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری آذربایجان غربی گفت: زنان این استان نیز از این امر مستثنا نیستند و نقش پررنگ و تأثیرگذاری در حوزههای مختلف داشتهاند بنابراین حفظ، شناسایی و معرفی آنان برای جوانان امروز ضرورتی انکارناپذیر است.
علیلو با تأکید بر تبیین نقش زنان استان در برپایی تمدن ایران و دین مبین اسلام، یادآور شد: زنان در هر برهه از تاریخ با توجه به محدودیتهای عرفی و دینی خوش درخشیدند و بنا به شرایط سیاسی و حکمرانی در برخی مقاطع تاریخی کمتر و در برخی پر رنگتر در عرصههای مختلف تأثیرگذار بودند.
وی تصریح کرد: متأسفانه در خصوص ضرورت پیجویی نقش زنان آذربایجان غربی از گذشته تاکنون و معرفی مفاخر آن تلاشها و اثرگذاریهای زنان این استان کار پژوهشی انجام نشده بود درحالیکه زنان این خطه از اقوام و ادیان مختلف در بستر حوادث اجتماعی سیاسی، دینی و دفاع از وطن نقشآفرین و ممتاز هستند و جای خالی اثری فاخر در خصوص آنها کاملاً مشهود بود.
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری آذربایجان غربی افزود: عدم وجود دانشنامهای در خصوص زنان نامآور استان احساس میشد لذا تصمیم بر این شد تا با حضور اساتید و پژوهشگران استان و پس از بررسی برنامههای ارائه شده، تهیه و تدوین، این دانشنامه ارزشمند را در اولویت قرار گیرد و معرفی زنانی را که در فرهنگ و تمدن این مرزوبوم تأثیرگذار بودند برای آیندگان ثبت و ضبط کنیم و دین خود را برای حفظ نام و یاد آنان در میراث فرهنگی منطقه انجام دهیم.
علیلو با بیان اینکه سامانه ملی دانشنامه زنان استان و همچنین فاز اول تحقیقات میدانی به اتمام رسیده، اظهار کرد: این دانشنامه تا دور افتادهترین روستاها در تمام شهرستانها مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات بسیار ارزشمندی از زنان آذربایجان در طول تاریخ جمعآوریشده است. این دانشنامه ارزشمند سخن از زنان نامآوری است که در استان ما در طول تاریخ با بذل جان و مال و نمایش شجاعت و تواناییهای خود در راه اعتلای ایران اسلامی و آذربایجان کوشیدهاند.
وی عنوان کرد: ایجاد فضایی برای معرفی زنان نامدار، بهترین گامی است که میتوان در زمینه توسعه فرهنگی و اجتماعی جامعه بانوان برداشت. این رویکرد باعث میشود بانوان، همنسلان و نیز نسل پیش از خود را به خوبی بشناسند و برای تقویت خود تلاش کنند.
وی افزود: تهیه و تدوین اینگونه آثار ارزشمند به بانوان درسی بزرگ میدهد، اینکه فارغ از فضای منفی موجود درباره زنان، جایگاهی وجود دارد که در آن زن تصمیمگیرنده و سیاستگذار بوده است و در حوزههای مختلف در طول تاریخ نیز نقشی بسزا داشته است. انتظار میرود با معرفی و مطالعه زندگی زنان این استان درباره محدودیتها صحبت نکنیم و ازاینرو فضا را برای حضور پررنگتر در جامعه فراهم کنیم.
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری آذربایجان غربی گفت: پژوهشهای بسیاری وجود دارد که به زنان و مردان در کنار هم پرداخته است؛ اما این اثر اولین دانشنامه محلی و منطقهای است که بهصورت خاص به مفاخر بانوان استان از عصر قاجار تا دوره معاصر میپردازد.
علیلو گفت: این طرح نخستین دانشنامهای است که زنان شهید، مادران شهدا و واقفان زن را جزو مفاخر معرفی کرده است و اولین دانشنامهای است که افراد را تنها بهصورت الفبایی تنظیم نکرده بلکه دستهبندی مفهومی از آنها ارائه کرده است که دسترسی به آن برای پژوهشگران آسانتر باشد.