♦ نقلمعروفترین سوغات استان، به ویژه شهر ارومیه، نقل است که تولید آن در استان، سابقهای دیرینه دارد. نقل نوعی شیرینی مغزدار است که روکش بیرونی آن از شیرهی شکر که با جوشاندن شکر در آب به دست میآید، تهیه میشود. نقلها بر اساس مغز به کار رفته در آنها و همچنین طعمدهندهی روکش بیرونی، انواع گوناگونی دارند. مشهورترین نقل ارومیه، نقل بیدمشکی یا ابریشمی است. در این نوع نقل، مغز داخلی خلالهای بادامی است که با گلهای بیدمشک معطر شده است و طعمدهندهی روکش آن نیز عرق بیدمشک است. یکی دیگر از نقلهای مشهور ارومیه، نقل زعفرانی است که مغز داخلی آن، گردوی خردشده است. امروزه مراکز تولید و عرضهی نقل در ارومیه برای تامین سلیقهی مشتریان، نقلهای بسیار متنوعی تولید میکنند. در این نقلها از طعمدهندههای طبیعی متفاوتی مانند دارچین، هل، گل محمدی، بذرهای گیاهی مانند زیره و تخم گشنیز و مغزهای گوناگون مانند پسته، بادام زمینی و فندق استفاده میشود. | |
♦ حلوای هویج و گردواین حلوا از قدیمیترین حلواهای محلی استان است که تهیهی آن برای مراسم شب یلدا، بسیار رواج دارد و علاوه بر پخت آن در منازل در کارگاههای حلواپزی نیز به صورت عمده تولید میشود. این نوع حلوا بدون استفاده از آرد و با هویج و گردو پخته شده و با شیرهی انگور شیرین میشود و طعمدهندهی آن، پودر هل و گلاب است. | |
♦ باستخ (لوزانک)پخت این شیرینی سنتی و ساده برای پذیرایی از مهمانان در ایام نوروز و همچنین شب یلدا در مناطق مختلف استان مرسوم است. این شیرینی را با استفاده از نشاسته، شیرهی انگور، هل و گلاب میپزند و بعد از برش به قطعات دلخواه، با گردوی خردشده تزیین میکنند. | |
♦ عرقیات ا رومیهبا توجه به شرایط آب و هوایی مساعدی که در شهر ارومیه وجود دارد، گیاهان متعددی در آن رشد می کنند که برخی از آن ها دارای خاصیت دارویی هستند و برای درمان بسیار از بیماری ها بسیار مفید و موثر هستند. از معروف ترین عرقیات ارومیه می توان به عرق بید مشک و بادرنجبویه اشاره کرد.از دیگر عرقیجات مفید این منطقه میتوان به عرق بهارنارنج، گلاب، بومادران، برگ بید، برگ گردو، بابونه، پونه، ترخون، پیچک، خاکشیر، شاتره، شوید، شنبلیله، گلگاوزبان، کلپوره، کیالک، کاکوتی، کاسنی، کرفس، مرزه، نسترن، کاهو، هندوانه کوهی، یونجه و هفت گیاه اشاره کرد.
| |
♦ حلوای گردو حلوای گردویی ارومیه بسیار خاص،خوشمزه و طعمی که هیچگاه فراموش نخواهید کرد. این سوغاتی شیرین ارومیه با بسیاری از حلواهایی که تا کنون تجربه خوردنش را داشته اید تفاوت داشته و ارزش غذایی آن واقعا بالاست. یک منبع غنی و کاملا طبیعی برای بدست آوردن انرژی از دست رفته. برای تهیه این حلوای بسیار خوشمزه از مواد طبیعی و مغذی چون گردو، شیره انگور و... استفاده می شود. به همین دلیل برای ماه رمضان ، فصول پاییز و روزهای سرد سال بسیار مفید است و انرژی خوبی به بدن می بخشد. |